Cum se realizează şi redactează o lucrare ştiinţifică
LUCRARE DE SPECIALITATE PENTRU EXAMENUL DE CERTIFICARE A COMPETENŢELOR PROFESIONALE
Pentru certificarea calificării din învăţământul liceal, filiera vocaţională, trebuie absolvit examenul de de certificare a calificării absolvenților învăţământului liceal, filiera vocaţională printr-o lucrare de atestat.
Lucrarea de atestat reprezintă o lucrare ştiinţifică care va certifica competențele dobândite în urma absolvirii formei de învățământ preuniversitar, filiera vocațional cu profil artistic, specializarea arte plasice și decorative.
Această o lucrare, referat, abordează o temă generală, dată de un titlu reprezentativ. De regulă acesta este sustras din domeniul/curectul artistic cu care se identifică cel mai bine. Această primă etapă se parcurge printr-o documentație în Istoria Artelor. Tot atunci se stabilește și domeniul urmărit:
și de asemenea se stabilește subiectul pretext, adică titlul lucrării propriu-zise. Se urmărește o desfășurarea logică cu o argumentaţi logică şi inteligibilă, iar ideile şi organizarea lor să aparţină în totalitate autorului (referentului).
Pentru tehnoredactarea lucrării se va putea edita într-un software dedicat precum Office Word sau chiar în browserul dvs. prin Google Workspace. Editarea va păstra formatul A4, pe o singură parte, la un rând şi jumătate, cu margini egale de 20 mm (text aliniat „justified”), partea stângă margine 30 mm. (favorabil legării lucrării), cu caractere româneşti, titlul va fi scris cu majuscule (Times New Roman 16 Bold), centrat; se începe scrierea textului (Times New Roman 12). Un aspect important îl reprezintă scrierea care se face doar cu diacriticice. O lucrare cu o bază bună, corectă va cuprinde între 15 și 30 de pagini.
Acestea vor curprinde:
1. Coperta
Instituția
Titlul lucrării
Subtitlul
Lucrare pentru certificarea competenţelor profesionale
Îndrumător, Candidat,
Slatina, Mai 2021
2. Cuprinsul
Exemplu:
Introducere - Motivaţia mea în alegerea unei educaţii vocaţionale cu profil artistic
Capitolul I - Renaşterea
Capitolul II - Compoziţia fantastică
Capitolul III - Ilustraţia
Concluzii - Opinia mea despre lucrarea practică
Bibliografie -Site-bibliografie
Anexe - Schiţe
3. Introducere
Titlul lucrării - Subtitlul
Abstractul (Urmează după titlu şi nu are mai mult de 5, 6 rânduri;-prezintă succint ideile principale ale referatului. Exemplu: Citatul/ lucrarea lui ......., va reprezenta punctul de plecare al lucrării mele de atestat, prin linie, forma, paleta cromatica.....)
Introducerea (Prezintă succint tema aleasă (o pagină). Arată motivaţia alegerii temei (care este importanţa temei aşa cum este văzută de către referent).Alegerea voastra in materie de vocatie, perspectiva de viitor şi asteptarile in carieră)
4. Capitolul I
Capotolul II
Capitolul III...demonstraţia ipotezei (ideea expusă este susţinută prin observaţii personale argumentate ştiinţific, prin citarea unor cercetări sau studii în domeniu)
5. Concluzii (ideile care se degajă în urma demonstraţiei realizate)
Încheierea prezintă (în 1-2 pagini) descoperirile, ideile apărute în urma cercetării temei;
-arată posibile căi de continuare şi investigare a subiectului;
-constată punctele „forte” şi slabe ale investigării;
-reflecţii ştiinţifice personale
6. Bibliografie -lista completă cu lucrările ştiinţifice consultate pentru realizarea referatului chiar dacă, unele dintre lucrări nu au fost citate sau aduse în discuţie în textul referatului.
7. Anexe - schițe, imagini, surse de inspirație
Cum NU trebuie să fie un referat
Compilaţia este o lucrare constituită din îmbinarea citatelor cu ideile şi demonstraţiile altor autori (aceştia se află specificaţi în textul referatului). Plagiatul este furt ce contravine legii dreptului de autor. Este plagiat atunci cînd ideile altora, publicate sau nu, în forma lor originală sau modificată, sunt prezentate fără specificarea sursei (autorului, locului şi timpului prezentării ideii). Manipularea ideologică reprezintă o prezentare, lipsită de onestitate ştiinţifică, a unor argumente selectate subiectiv pentru a demonstra veridicitatea unei idei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu